Ball i kurv

folk sport is basketballSom folke-idrett er basket stor i mange land. Og som underholdning er det mange som følger lag og serier verden over.

Idretten er så seervennlig fordi man både kan se den på tv eller i en stor innehall som kan romme mange tusen tilskuere. Selv om kampene spilles 4 perioder av 10 eller 12 minutter, avhengig av hvor i veden man er, så kan kampene ofte vare i over to timer, fordi man spiller med såkalt effektiv tid. Det vil si at man stopper klokker ved hvert avbrekk i spillet. Dermed varer en periode ofte mye lengre i reell tid.

Basket spilles lag mot lag, i en kamp der hvert lag har 5 spillere på banen. Inndeling en kan variere, men inneholder forsvar, midtbane og angrep. Forsvarere og angripere bør være høye, da de enten skal forsvare målet, kurven som henger 3 meter over bakken, eller skåre i motsatt kurv. Midtbanespillere kan ofte være litt lavere, og ha godt overblikk over spillet.

Ut fra hvor langt et skudd kommer fra, får man poeng. 3 poeng indikerer at man har skutt et langskudd, mens 2 poeng sier at kastet var fra kort avstand. Ett poeng gis ved straffekast. Man får enten to eller tre straffekast ettersom hvordan forseelse som ble gjort.

Det blir ofte et spørsmål om tid når en kamp skal avgjøres, og man kan ofte se ballen fare gjennom luften, mens klokken tikker ned fra under ett sekund. Da vil stemningen i hallen være til å ta og føle på. Folk gisper, og hallen dirrer av spenning. Vil ballen havne i kurven eller ikke. Ofte kan en ledelse som ser trygg ut, ha endret seg på få sekunder. Et lag som leder 99-94, kan gå hen å tapet 99-100, selv om det bare var 2 sekunder igjen på klokken.

Sporten har noen av de høyeste lønningene som finnes innenfor idrett, og skaper derfor en stor interesse, både som aktiv utøver og som seer. En norsk spiller har gjennom tidene fått spille i NBA og det var på 80-tallet.